Actualitate
Autor:
Dana Barcan
azi votam. procedura si modul de votare
FOTO: Facebook
Pentru alegerile din 9 iunie sunt tipărite circa 100 de milioane de buletine de vot. Votarea începe la 7.00 dimineaţa şi se încheie la ora 22.00, dar se poate prelungi până la 23.59 în cazul în care mai sunt votanţi la coadă. Alegeri Locale 2024. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanent, Toni Greblă, a anunţat că aproximativ o sută de milioane de buletine de vot, tipărite pentru alegerile din 9 iunie.
Votarea a început la 7.00 dimineaţa şi se va încheia la ora 22.00, dar se poate prelungi până la 23.59, în cazul în care mai sunt votanţi. Pentru aceste alegeri au fost tipărite şi sunt distribuite în teritoriu „un număr de aproximativ o sută de milioane de buletine de vot, aproximativ 20 de milioane de buletine de vot pentru fiecare din cele cinci rânduri de scrutinuri din ziua de 9 iunie”. Cetăţenii români trebuie să aibă vârsta de 18 ani, împliniţi, să nu aibă interzis dreptul de a alege şi să se prezinte la secţia de votare.
Toni Greblă dă explicații pentru cetăţenii români care îşi exercită dreptul de a vota pentru alegerile locale. Aceștia trebuie să voteze numai la secţia la care sunt arondaţi, conform domiciliului sau cu reşedinţa, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puţin 60 de zile înainte de data alegerilor. La secţia de votare unde sunt arondaţi, trebuie să prezinte documentul de identitate şi vor primi de la preşedintele secţiei de votare un set de cinci buletine de vot: buletinul pentru alegerea cetăţenilor români în PE, care are pe pagina din dreapta toţi competitorii politici.
În setul de cinci sunt şi buletinele de vot pentru alegerile locale, care cuprinde alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean, un buletin pentru alegerea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, un buletin pentru alegerea primarului localităţii şi buletinul de vot pentru alegerea consiliului local al unei unităţi administrative-teritoriale. Alegătorul trebuie să pună ştampila pe fiecare buletin de vot şi va avea la dispoziţie o tuşieră pe care poate să o utilizeze în cazul în care nu se vede foarte bine, după ce a fost aplicată pe buletinele de vot.
După exercitarea votului, va ieşi din cabină, va împături buletinele de vot cu ştampila secţiei de votare în exterior şi va pune în urna înscripţionată pentru europarlamentare, preşedinte CJ, primar şi Consiliul Local, cele cinci buletine. Alegătorul va preda ştampila, putând părăsi secţia de vot. ”Fiecare secţie de votare va avea pregătită o urnă, ea se cheamă specială, cunoscută mai degrabă drept urnă mobile, unde cetăţenii români care nu pot fi transportaţi trebuie să depună cu suficient timp înainte la Biroul de circumscripţie locală un set de documente din care să rezulte că sunt în imposibilitatea de a se deplasa la secţia de votare.
Aceștia pot depune solicitarea împreună cu documentele justificative chiar şi în duminica alegerilor, dar până la o oră rezonabilă, noi am recomandat ora 14.00 pentru ca ea să fie prelucrată şi să se poată deplasa doi membri ai secţiei la domiciliu cu urna de votare şi să aibă şi timpul să revină la secţie, până la închiderea procesului de votare”, a declarat Toni Greblă. Fiecare urnă de vot se va deschide în prezenţa tuturor membrilor secţiei de votare.
În interiorul secţiei pot fi prezenţi şi să asiste la numărarea voturilor observatorii străini şi internaţionali, reprezentanţii acreditaţi ai mass-media şi candidaţii la una din funcţii, dacă aceștia candidează în circumscripţia respectivă. Urnele se deschid pe rând, după ce se va activata, de către operatorul prezent în secţie, tableta care are şi rol de camera video şi amplasată în aşa fel încât să se observe întreaga operaţiune de numărare a voturilor şi de consemnare a rezultatului votului, în procesele verbale.
”Din acel moment nici fotografia nici procesul verbal nu vor mai putea fi modificate decât printr-o hotărâre care şi e va fi publicată în acelaşi format pe site-ul AEP, prin care s-a decis renumărarea voturilor sau îndreptarea unor greşeli”, a completat preşedintele AEP. Aceste documente vor avea un cod QR, pentru ca ele să poată fi uşor identificate, iar fără acest cod nu pot fi urcate în sistemul informatic, a mai afirmat Greblă. Procesul electoral se poate desfăşura în condiţii normale, conform calendarului aprobat.
Tags:
alegeri
votare
buletine de vot