Actualitate
Autor:
Mihai IORGA
cine sunt intemeietorii romaniei mari
Mihai Tirnoveanu
Întemeietorii României Mari sunt toți cei care au contribuit la realizarea Marii Uniri din 1 decembrie 1918. Aceștia pot fi împărțiți în două categorii principale:
Participanții la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, care a votat unirea Transilvaniei cu România. Aceștia sunt cei care au reprezentat direct voința populară și au dat un impuls decisiv procesului de unire. Printre cei mai importanți participanți se numără:
Iuliu Maniu, liderul Partidului Național Român din Transilvania
A\lexandru Vaida-Voevod, prim-ministru al României în perioada 1918-1919
Vasile Goldiș, președintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia
Ion Brătianu, prim-ministru al României în perioada 1918-1927
Personalitățile politice, culturale și militare care au susținut Marea Unire. Aceștia au contribuit la crearea cadrului politic și cultural necesar realizării Marii Uniri. Printre cei mai importanți susținători ai Marii Uniri se numără:
Nicolae Iorga, istoric și politician
Octavian Goga, poet și politician
Constantin Stere, economist și politician
Generalul Constantin Prezan, comandant suprem al Armatei Române în Primul Război Mondial
De asemenea, trebuie menționată contribuția românilor din toate teritoriile locuite de români, care au luptat pentru unirea țării. Aceștia au contribuit la formarea sentimentului național românesc și au creat un climat favorabil realizării Marii Uniri.
În concluzie, întemeietorii României Mari sunt toți cei care au contribuit, prin acțiunile lor, la realizarea acestui eveniment istoric de o importanță majoră pentru poporul român.
Tags:
unire
contributie
erou