Actiualitate
Autor:
Dana Barcan
conflict militar cu nato, optiunea rusiei
FOTO: Antena 3 CNN
Moscova ar putea invada militar alte ţări europene după Ucraina, conform declarațiilor autorităților franceze. În acest moment a început deja confruntarea cu Europa, dar prin alte mijloace decât cele militare. Înrebarea „ce se va întâmpla mâine” este pusă de presa franceză pleacând de la faptul că însuşi preşedintele Emmanuel Macron, care a menţionat această ipoteză şi chiar a nominalizat România şi Republica Moldova.
„Cine poate crede (…) că Rusia de astăzi se va opri la Ucraina?”, a insistat Emmanuel Macron în timpul discursului său. Numeroase capitale occidentale avertizează asupra unui posibil război pe teritoriul Europei, înainte de sfârşitul deceniului. Avertismentul este serios, discursul fiind menit să îi facă pe francezi conştienţi de tulburările geopolitice actuale – de la suspendarea ajutorului american pentru Kiev, la summitul european extraordinar privind apărarea Europei.
„În acest context, cine poate crede că Rusia de astăzi se va opri la Ucraina? Rusia a devenit, în timp ce vorbesc şi pentru anii următori, o ameninţare pentru Franţa şi pentru Europa”, a subliniat Emmanuel Macron. Mai multe ţări europene lansaseră deja avertismente, mai mult sau mai puţin oficiale: după actualul conflict din Ucraina, ajuns în al patrulea an, Vladimir Putin ar putea avea noi planuri de cucerire faţă de Occident.
„Un conflict militar direct cu NATO devine o opţiune pentru Rusia” scria într-o notă secretă a armatei germane, apărută în ziarul Bild, în ianuarie 2024. Deşi nu era decât un scenariu, aceasta anticipa o ofensivă rusă pe frontul de est al Organizaţiei Atlanticului de Nord, cu un al treilea război mondial care urma să înceapă în vara anului 2025, conform France info. Mai multe servicii de informaţii susțineau teoria unui atac iminent al Rusiei asupra uneia sau chiar mai multor ţări occidentale.
„Kremlinul anticipează un probabil conflict cu NATO în următorul deceniu”, potrivit unui raport al serviciului secret estonian din februarie 2024. În ultimele luni de război, a crescut spectrul unui război pe termen mediu. „Din punct de vedere uman şi material, forţele armate ruse vor fi probabil în măsură să efectueze un atac asupra NATO încă de la sfârşitul acestui deceniu”, a declarat Bruno Kahl, şeful serviciilor germane de spionaj şi contraspionaj, în faţa Bundestagului german, în octombrie, 2024. „Un conflict militar direct cu NATO devine o opţiune pentru Rusia.”
Tags:
conflict militar
NATO
Rusia