Actualitate
Autor:
Dana Barcan
criza demografica mondiala ameninta civilizatia
FOTO: LinkedIn
Statele din Europa și America se confruntă, în acest moment, cu un declin demografic alarmant. Până la finalul secolului, economiile majore ale planetei se îndreaptă spre „un colaps al populației". Unele state ar putea avea o scădere alarmantă a populației, cu aproximativ 50% până la finalul secolului. La acest moment, numărul nașterilor este sub nivelul necesar pentru a menține populațiile actuale, în multe state.
Există state unde rata fertilității este sub „rata de înlocuire", de 2,1 copii per familie. În anul 2022, fertilitatea era de 1,46 copii per femeie, în statele membre UE. Cea mai scăzută valoare a fost raportată în Malta, de 1,08. Franța este lider cu 1,79. România raportează 1,71. În Statele Unite, rata fertilității era de 1,94,î n 2023..În ultimii 20 de ani, aproximativ 90% dintre țările lumii au înregistrat scăderi ale nașterilor anuale, în timp ce speranța de viață a tot crescut în majoritatea regiunilor.
Declinul demografic este un semnal de alarmă, o provocare economică. Vor fi din ce în ce mai mulți pensionari, care trebuie susținuți de o generație tânără subdimensionată. 6,5 persoane active susțin un pensionar, la nivel global. După toate calculele, economiile actuale nu susțin venitul și normele de pensionare din prezent și este necesar ca ceva să se schimbe. În confruntarea consecințelor schimbării demografice și societățile intră pe un teren necunoscut.
Fără acțiuni imediate oamenii tineri vor moșteni o creștere economică mai scăzută și vor suporta costul mai multor pensionari, în timp ce fluxul tradițional al averii între generații se erodează, subliniază analiștii. Populația Chinei ar putea scădea cu 55%. Dacă nu se iau măsuri, pentru Italia se prognozează un declin demografic de 41%, în Brazilia de 23%.. În schimb, populația SUA ar urma să crească cu 23%, datorită migrației. Analiștii precizează că guvernele trebuie să ia măsuri urgente pentru a stimula natalitatea.
În unele state, imigrația ar putea fi, de asemenea, o soluție pentru a compensa declinul populației.„Atragerea imigranților bine educați și bine integrați ar putea echilibra o parte din aceste provocări”, dar „imigrația fără limite ar putea crește rata dependenței”, a transmis Theodore D. Cosco, de la Institutul Îmbătrânirii Populației din cadrul Universității Oxford. Elon Musk preciza în 2021 că „prăbușirea populației ar putea fi cea mai mare amenințare la adresa viitorului civilizației”. În 2023, acesta a încurajat italienii și alte țări dezvoltate să facă mai mulți copii pentru a contracara declinul demografic.
Tags:
criză demografică
declin
economii