Actualitate
Autor:
Dana Barcan
Cum poti ajunge la 100 de ani
FOTO: The Lancet
Există locuri unde oamenii trăiesc peste o sută de ani și par să fi găsit cele mai bune metode pentru o calitate ridicată a vieții. Cele cinci zone din lume, ai căror locuitori au descoperit rețeta prin care poți să trăiești mult, fericit și cu o stare de sănătate bună sunt așa-numitele „zone albastre”. Acestea se întind din Japonia până în Europa, în locuri spectaculoase, cu oameni care au trecut testul timpului.
Cele cinci zone albastre ale lumii sunt Jponia Okinawa (Jaaponia), Sardinia (Italia), Loma Linda (California), Ikaria (Grecia), Nicoya (Costa Rica). Okinawa, situată într-un arhipelag este cunoscută de sute de ani ca „țara nemuritorilor”. Puțini locuitori de aici fac diabet sau demență., iar mișcarea este esențială.
Grădina unde cultivă legume e o oportunitate excelentă pentru doza de mișcare zilnică. La fel de importantă este și mâncarea, preponderent din legume, cartof mov, tofu sau alge marine. Japonezii din Okinawa mai au o vorbă: „Hara hachi bu” – să te oprești din mâncat atunci când stomacul e 80% plin, astfel încât digestia să se poată face și mai ușor.
De asemenea, pun mare preț pe comunitate și plăcerea de a ști că sunt oameni care depind de ei. Cei de aici se întâlnesc, cântă sau dansează împreună,, iar această modalitate de a petrece timpul poate deveni cu atât mai importantă, cu cât omenirea trece printr-o „epidemie de singurătate”.
Printre elementele cheie ale longevității japonezilor din Okinawa: este și ikigai sau ideea că e nevoie de tine în societate, că ai un scop și că mai ești încă util comunității.Toate cele cinci zone au mai multe lucruri în comun. Toți sunt legați de oamenii din jurul lor, ceea ce le dă sentimentul că sunt utili, iar relațiile interumane sunt esențiale pentru sentimentul de susținere și de scop în viață.
În toate aceste zone, dieta e predominant vegetală: fructele, legumele și semințele sunt foarte căutate, carnea fiind consumată doar ocazional. Locuitorii zonelor albastre fac activitate fizică cu regularitate: grădinăresc, cultivă sau doar merg, deci mișcarea nu le lipsește. Includerea activităților fizice în viața de zi cu zi îi menține activi, păstrându-le mobilitatea și reducând riscul de boli specifice vârstei înaintate.
Zonele albastre pun, de asemenea, accentul pe reducerea stresului. Locuitorii acestor zone își alocă timp pentru ritualuri unice precum meditația, rugăciunea sau, pur și simplu, timp pentru odihnă și relaxare. Acest accent pus pe reducerea stresului ajută la îmbunătățirea sănătății mentale și a stării generale.
Oamenii care ajung la vârste înaintate împărtășesc un stil de viață care încurajează existența unui scop în viață. Cei care locuiesc în aceste regiuni au adesea un sentiment puternic de identitate, obiective și un motiv pentru a se trezi în fiecare zi cu entuziasm. Ceea ce pare a fi secretul pentru longevitate și o calitate mai bună a vieții.
Acum, după ce am aflat ce fac acești oameni din zonele cu longevitate crescută, se pune întrebarea dacă pot fi aceste zone albastre replicate? Rămâne totuși o speranță: aceea că se poate adopta un alt stil de viață care să ne aducă spre cifra de 100 de ani, și să devenim mai activi și mai fericiți și după ieșirea la pensie.
Tags:
alimentație
longevitate
vegetariană