Actualitate
Autor:
Dana Barcan
Cum sa evitam racelile toamna
FOTO: Unica.md
Raceala si gripa sunt provocate de virusi, care patrund pe cale naturala in organism. Asta se întampla daca sistemul imunitar sau organismul, in general, sunt slabite. Daca organismul este puternic, atunci „invazia” virusilor trece neobservata si sistemul imunitar anihileaza intrusii inainte ca acestia sa produca daune. Exista o serie de principii de baza în lupta impotriva racelii si gripei:
Bea apa multa! Un organism bine hidratat poate fi mult mai rezistent. Cea mai buna apa este cea la temperatura camerei, nu cea rece. Daca mai adaugam si o felie de lamaie, obtinem si un surplus de vitamina C. Putem chiar sa inlocuim apa cu ceaiuri din plante medicinale.
Creste aportul de vitamine! Toate aceasta le gasim in fructe si legume. Citricele (portocale, mandarine, lamai, clementine etc.) sunt numai bune sa ne intareasca imunitatea. Chiar si legumele murate sunt pline de substante benefice. Putem lua si vitamine din farmacie, pot creste si ele imunitatea.
Spala-te des pe maini! Este deja stiut ca poti lua microbi si virusi si de pe mainile murdare, nu numai din aer.
Evita locurile agglomerate! In zone aglomerate, microorganismele de la cei afectati pot sa ajunga mai usor si la persoanele sanatoase, prin tuse si stranut.
Aeriseste bine camerele in care stai! Aerul curat este benefic in orice situatie, inlocuind pe cel infestat. Nu trenuie sa ne fie frica de frig, încaperea incalzindu-se imediat dupa aerisire.
Odihneste-te atat cat trebuie! Un organism obosit este un organism slabit, iar lipsa odihnei duce la slabiciune, fiind atacat mai usor de microorganisme.
Trateaza-te de la primele simptome! Nu trebuie neglijate primele semne ale bolii si amanat momentul. Trebuie consumate imediat ceaiuri, vitamine, un antitermic la nevoie, dar fara antibiotice! Daca problemele persista, trebuie mers la medic fara intarziere, caci doar acesta poate decide ce este de facut mai departe.
Tags:
raceala
virusi
toamna