Actualitate
Autor:
Dana Barcan
depresia de dupa sarbatori. cum sa ne revenim
FOTO: Pagina de psihologie
După ce sărbătorile trec, dispare și entuziasmul acestora, iar restul sezonului rece poate fi mai putin agreabil, mai ales dacă temepraturile de afară sunt foarte scăzute. Din această cauză, mulți oameni pot simti o oarecare anxietate.
Perioada sărbătorilor este încărcată de întâlniri si vizite de familie, distractie si divertisment, oboseală și agitatie, datorită timpului care se scurge rapid sau bugetul insuficient pentru achizitionarea cadourilor. Însă după vacanța de iarnă, putem resimți stări ca anxietate, plictiseală sau nervozitate, când trebuie sa ne întoarcem la rutina normală.
Persoanele singure, după ce au făcut sau au primit vizite si au avut ocazia sa socializeze mai mult, se pot simți încărcate de sentimente de tristețe, în momentul când se vor reintoarce la viata lor obișnuită, de dinainte de sărbători. La alte persoane poate apărea sentimentul de vinovăție, dacă au facut excese alimentare și au acumulat mai multe kilograme.
În cele mai multe cazuri, apar stările negative, pentru că brusc atmosfera nu mai pare la fel de veselă și luminoasă, ca cea din timpul sărbătorilor. Iată câteva sfaturi ca să ne putem bucura de perioada de după sărbători:
Pregatiti-vă pentru un nou an, din punct de vedere calendaristic
Ianuarie este singura lună care marchează începutul unui nou an. Aceasta luna are semnificația unui nou început, cu noi perspective si scopuri. Acum este momentul să ne propunem să rezolvăm probleme mai vechi sau să ne delimităm de obiceiuri rele. Cei care au experimentat anxietate, senzații de vinovăție sau regret, în urma evenimentelor pe care le-au trait anul anterior, ar putea să-și îmbunătațească perspectivele, dar și starea de spirit.
Eliminati sau micșorați consumul de zahar
Majoritatea oamenilor de sărbători nu se abțin la consumul de dulciuri. După ce sărbătorile s-au incheiat e necesar să se excludă din dieta alimentele dulci, mai ales dacă apare starea de depresie.
Zahărul afectează în mod negativ starea de spirit și suprimă sistemul imunitar (situație întâlnită îndeosebi la persoanele care suferă de depresie). Consumul de zahăr poate duce la inflamație cronică în organism și crește riscul apariției depresiei.
Chiar daca suntem doar triști si nu neapărat deprimati, vom observa că eliminarea zahărului din dietă va duce la îmbunătățirea semnificativă a stării noastre de spirit, iar nivelurile noastre de energie vor creste.
Faceți exerciții fizice
E indicat să rezistăm tentației de a lenevi, prin cât mai multă mișcare. Când facem exerciții fizice, în creier se eliberează endorfine, care sunt răspunzătoare de instalarea bunei dispoziții și pot diminua simptomele anxietății.
Antrenamentele sporadice nu au aceleasi rezultate benefice pentru organism , comparativ cu activitatea fizică exercitată în mod regulat. Conform studiilor, somnul odihnitor pe timp de noapte, împreună cu exercitiile fizice din timpul zilei, îmbunătățesc starea noastră de spirit.
Utilizarea de lumină artificială
Zilele reci și scurte de iarna, cu mai mult întuneric, pot contribui la scăderea nivelurilor de serotonină si de vitamina D, deci implicit la înrăutățirea stării de spirit. O sursă puternică de lumină, chiar și cea artificială (dacă lumina e albastră, efectele pot fi și mai puternice) ar putea să ne țină departe de depresie.
Tags:
sărbători
stare
singurătate