Actualitate
Autor:
Dana Barcan
foamete si conflicte provocate de caldura
FOTO: Descopera.ro
Cei mai importanţi climatologi susțin că temperaturile globale vor crește cu cel puţin 2,5 grade Celsius (4,5F), depășind obiectivele convenite la nivel internaţional, provocând consecinţe catastrofale pentru omenire şi planetă. Mulţi dintre oamenii de ştiinţă se așteaptă la un viitor "semidistopic", cu foamete, conflicte şi migraţie în masă, provocate de valuri de căldură, incendii, inundaţii şi furtuni cu intensitate şi o frecvenţă mult peste cele de până acum.
"Cred că ne îndreptăm spre o perturbare majoră a societăţii în următorii cinci ani", susține expertul Gretta Pecl, de la Universitatea din Tasmania. "Autorităţile vor fi copleşite de evenimente extreme după evenimente extreme, producţia de alimente va fi perturbată. Nu aş putea simţi o mai mare disperare în privinţa viitorului".
Lupta pentru climă trebuie să continue, indiferent cât de mare poate fi creşterea temperaturii globale, fiecare fracţiune de grad evitată reduce suferinţa umană. "Schimbările climatice nu vor deveni brusc periculoase la 1,5C - ele sunt deja periculoase. Şi nu va fi "sfârşitul jocului" dacă trecem de 2C, ceea ce s-ar putea să se întâmple", a declarat Peter Cox, de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie.
"Acesta este doar începutul: puneţi-vă centurile de siguranţă”, a declarat Jesse Keenan, de la Universitatea Tulane din SUA. Pregătirile masive pentru a proteja oamenii de cele mai grave dezastre climatice care vor urma sunt acum esenţiale. Experţii au explicat de ce lumea nu reuşeşte să abordeze criza climatică: lipsa de voinţă politică, interesele corporatiste, cum ar fi industria combustibililor fosili, inegalitatea şi eşecul lumii bogate de a-i ajuta pe cei săraci, care suferă cel mai mult din cauza impactului climatic.
Răspunsul lumii de până acum este condamnabil - trăim într-o epocă a proştilor", susține un om de țtiință sud-african. Henry Neufeldt, de la Centrul pentru climă de la Copenhaga al ONU este convins că avem toate soluţiile necesare pentru o traiectorie de 1,5C şi că le vom pune în aplicare în următorii 20 de ani. Acesta se teme, totuși, că acțiunile noastre ar putea să vină ptrea târziu.
Tags:
clima
foamete
viitor