Actualitate
Autor:
Dana Barcan
inflatia scade, dar lent
FOTO: Antena 3 CNN
Inflația din România a fost cea mai ridicată din Uniunea Europeană, mult peste cea din Croația., în luna martie. Inflația a fost calculată pe metodologia europeană, în baza indicelui armonizat al preţurilor de consum, de 6,7%. Minuta ședinței BNR din aprilie a depășit ca timp minutele ședințelor anterioare, explicând decizia de menținere a ratei dobânzii de politică monetară.
Conducerea BNR se referă și la riscurile cursului de schimb leu/euro, care rămâne în continuare ridicat. În acest sens BNR invocă drept argumente dezechilibrul extern considerabil, execuția bugetară din primele două luni ale anului și incertitudinile procesului de consolidare fiscală. Noua majorare preconizată a salariului minim brut și dinamica salariilor din sectorul public vor alimenta sau chiar amplifica presiunile asupra salariilor și costurilor cu forța de muncă din mediul privat.
Creșterea cosrurilor salariale de la finele anului trecut au fost transferate asupra prețurilor unor servicii și bunuri. Așteptările inflaționiste ale analiștilor bancari se mențin deasupra țintei BNR, chiar dacă s-au mai redus în februarie-martie. Inflaţia reprezintă unul din cele mai importante canale prin care politica monetară influenţează activitatea economică.
Credibilitatea unei bănci centrale, în cadrul unui regim de ţintire a inflaţiei este de o importanţă esenţială. Puterea de cumpărare a consumatorilor a fost afectată modest, la începutul lui 2024, de mărirea ratei inflației, rămânând totuși robustă, conform BNR. Rata anuală a inflației va continua să scadă în următoarele luni, cu un ritm încetinit față de anul trecut, pe o traiectorie ușor ridicată decât cea anticipată.
Incertitudinile și riscurile politicii fiscale sunt amplificate de rezultatul execuției bugetare din primele două luni ale anului, de dinamica salariilor din sectorul public și de implicațiile noii legi a pensiilor. Sursa riscurilor este în măsurile fiscale și bugetare care pot fi aplicate pentru poziționarea deficitului bugetar pe o traiectorie descrescătoare, compatibilă cu cerințele procedurii de deficit excesiv.
Tags:
inflație
BNR
riscuri