Actualitate
Autor:
Dana Barcan
Inteligenta artificiala, noul medic
FOTO: Hotnews
Cele mai noi cercetări ştiinţifice au dovedit faptul că limba ar putea indica sănătatea unei persoane. Fitoterapia chineză a readus în zilele noastre o practică veche de peste 2000 de ani: detectarea unor semne de boală prin examinarea limbii umane. Îngrijirea modernă a sănătăţii, inclusiv prin monitorizarea de la distantă, se poate realiza acum cu ajutorul inteligenţei artificiale (AI).
Cercetătorii de la Universitatea Technică din Bagdad şi de la Universitatea Australia de Sud oferă acum o dovadă suplimentară folosind acuratetea remarcabilă a unei camere web şi a unui computer pentru a capta imagini cu limbile pacienţilor. Au fost studiate 50 de persoane afectate de diferite afecţiuni: diabet, insuficienţă renală şi anemie. S-a comparat culoarea limbii cu o bază de date ce cuprinde 9.000 de imagini.
Prin tehnici avansate de procesare a imaginilor, specialistii au obţinut o rată de precizie a diagnosticului de 94%, în comparaţie cu rezultatele tradiţionale de laborator. Sistemul a generat în mod automat mesaje vocale care specificau culoarea limbii pacientului şi boala detectată.
Medicina convenţională a folosit de mult timp această metodă, demonstrând că în ceea ce priveşte culoarea, forma şi grosimea limbii, acestea pot arăta semne de diabet, probleme hepatice, probleme circulatorii şi digestive, precum şi boli ale sângelui şi ale inimii.
Diagnosticarea bolilor în funcţie de aspectul limbii se fac acum si de la distanţă, folosind inteligenţa artificială şi o cameră foto sau un smartphone. Analiza computerizată a limbii este foarte precisă şi poate ajuta la diagnosticarea bolilor de la distanţă, într-un mod sigur, eficient, uşor si nedureros.
Această metodă este de ajutor în urma unei pandemii globale, precum cea de Covid, unde accesul la spitale poate fi dificil. Fiecare boală manifestă culori specifice ale limbii: pacienţii cu diabet prezintă, de obicei, o limbă galbenă, iar pacienţii cu cancer pot avea o limbă purpurie, cu un strat gros şi gras.
La pacienţii cu accident vascular cerebral acut limba este roşie şi strâmbă, iar în cazurile de infecţie uşoară cu covid, limba e de un roz pal. Cazurile moderate de covid prezentau o limbă roşie, iar infecţiile covid severe o limbă roşu închis.
Investigaţiile care au utilizat sisteme de diagnosticare a limbii au identificat eficient afecţiuni ca apendicita, diabetul şi bolile tiroidiene. Specialiştii sustin că este posibil să se diagnosticheze cu o precizie de 80% peste 10 boli care pot cauza o schimbare vizibilă a culorii limbii, însă există potential de perfectionare a acestui sistem.
Tags:
diagnostic
limba
investigatii