Actualitate
Autor:
Mihai IORGA
istoria fasiei gaza
The Nation
Fâșia Gaza este o regiune mică, situată pe coasta de sud a Mării Mediterane, la sud de Israel și la nord de Egipt. Are o suprafață de aproximativ 365 de kilometri pătrați și o populație de aproximativ 2,2 milioane de oameni.
Istoria timpurie
Teritoriul Fâșiei Gaza a fost locuit de oameni încă din epoca neolitică. În antichitate, a fost ocupat de diferite popoare, inclusiv de egipteni, canaaniți, filisteni și israeliți.
În secolul al VII-lea d.Hr., Fâșia Gaza a fost cucerită de arabii musulmani. În Evul Mediu, a fost condusă de o serie de state islamice, inclusiv de Califatul Abbasid, Califatul Fatimid și Califatul Mameluk.
Perioada otomană
În 1517, Fâșia Gaza a fost cucerită de Imperiul Otoman. A rămas sub control otoman timp de peste 400 de ani, până în 1917, când a fost ocupată de Regatul Unit.
Perioada mandatului britanic
În urma Primului Război Mondial, Regatul Unit a primit mandatul de la Liga Națiunilor pentru a administra Palestina, care includea și Fâșia Gaza. În timpul mandatului britanic, Fâșia Gaza a fost locuită de o populație mixtă de evrei și arabi.
Conflictul israelo-palestinian
În 1948, după sfârșitul mandatului britanic, Palestina a fost împărțită în două state, Israel și Palestina. Fâșia Gaza a fost atribuită statului palestinian, dar nu a fost niciodată efectiv controlată de acesta.
În 1967, în timpul Războiului de Șase Zile, Israelul a ocupat Fâșia Gaza. Israelul a continuat să controleze Fâșia Gaza până în 2005, când a retras toate trupele și coloniile sale din regiune.
Autoritatea Națională Palestiniană
În 2005, Autoritatea Națională Palestiniană (ANP) a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza. Cu toate acestea, controlul ANP a fost limitat de Hamas, un grup islamist radical care a preluat controlul efectiv asupra regiunii în 2007.
Blocada israeliană și egipteană
Din 2007, Israelul și Egiptul au impus o blocadă asupra Fâșiei Gaza. Blocada a avut un impact devastator asupra populației din Fâșia Gaza, determinând o criză umanitară majoră.
Războaiele din Gaza
În 2008, 2012, 2014 și 2021, Israelul a lansat atacuri militare asupra Fâșiei Gaza în răspuns la rachetele lansate de Hamas și alte grupări palestiniene. Războaiele au dus la moartea a mii de civili palestinieni și israelieni.
Perspective
Viitorul Fâșiei Gaza este incert. Există speranțe că regiunea va putea fi integrată în statele vecine, Israel și Egipt. Cu toate acestea, există, de asemenea, riscul ca Fâșia Gaza să rămână o zonă de conflict și instabilitate.
Tags:
gaza
palestina
conflict