Actualitate
Autor:
Dana Barcan
legume si fructe tot mai putine. agricultura in prag de dezastru
FOTO: Adevărul
În România, producția de legume proaspete a scăzut cu peste 40% între anii 2012-2022. În ce privește fructele, evoluțiile sunt împărțite: producția de pere și piersici este în declin, ca în cazul legumelor, doar producția de fructe, fructe de pădure și nuci (cu excepția citricelor, strugurilor și căpșunilor), precum și cea de mere a crescut în ultimii zece ani.
UE nu include România pe primele locuri în niciunul din clasamentele producătorilor principali de fructe și legume. Producția de roșii, ceapă și morcovi se află în cădere, în linie. Producția de legume proaspete (inclusiv pepeni) a României a scăzut de la aproximativ 2.479 mii de tone, în 2012, la 1.433 mii de tone în 2022. Mai concret este vorba de un declin de aproximativ 42%, în decurs de zece ani.
Producția de roșii a țării noastre a scăzut de la 453 de mii de tone, în 2012, la 299 de mii de tone în 2022, echivalentul unei reduceri cu 34%. La nivelul UE, Italia a reprezentat 40% din tomatele recoltate în 2022, urmată de Spania (24%) și Portugalia (9%). Și producția de morcovi a României a scăzut în intervalul de timp 2012-2022, de la 111 mii de tone la aproximativ 86 de mii de tone, mai exact un declin de 22%.
Referitor la ceapa produsă în țara noastră, producția a scăzut la 145 de mii de tone în 2022, comparativ cu 2012, când România producea 222 de mii de tone, deci s-a înregistrat o prăbușire de 35%. Principalul producător de ceapă, în 2022, în Uniunea Europeană a fost Olanda, cu aproape un sfert (24%) din ceapa recoltată din UE, înaintea Spaniei (20%) și Franței (12%). Principalii producători de morcovi au fost Germania (18% din totalul UE), Franța (15%) și Polonia (14%).
Italia, Polonia, Spania și Franța au fost principalii producători, în UE, de fructe, fructe de pădure și nuci (cu excepția citricelor, strugurilor și căpșunilor). România producea aproximativ 52 de mii de tone de pere,în 2012, producția reducându-se în 2022, la 42 de mii de tone, cu un minus de 18%.
Declinul la piersici este de 28%, de la o producție de 16 mii de tone în 2012, la o recoltă de sub 12 mii de tone în 2022. Producția de mere a crescut însă, de la 454 mii de tone în 2012 la 543 mii de tone în 2022, cu un plus 20%. Avansul este și mai mare, în ceea ce privește producția de fructe, fructe de pădure și nuci (cu excepția citricelor, strugurilor și căpșunilor), proximativ 33%, de la 1.083 de mii de tone în 2012 la 1.436 de mii de tone în 2022.
În Uniunea Europeană, principalii producători de mere, în 2022 au fost Polonia (34%), Italia (18%) și Franța (14%), iar piersicile au reprezentat peste 90% din producția UE, în 3 țări. Principalii producători de pere au fost Italia (34%), Grecia (33%) și Spania (24%).Italia (25%), Olanda (17%) și Belgia (17%).
Tags:
legume
fructe
uniunea europeană