Actualitate
Autor:
Mihai IORGA
masacrul de la odesa - o pagina rusinoasa din istoria armatei romane
Masacrul de la Odesa a fost o serie de crime în masă comise de armata română și de poliția colaboratoare în orașul Odesa, Ucraina, în perioada 22-24 octombrie 1941.
Masacrul a început în seara zilei de 22 octombrie 1941, după ce armata română a ocupat orașul. În urma unui atac al partizanilor sovietici asupra cartierului general al diviziei a 10-a românești, în care au fost uciși 16 ofițeri români, inclusiv comandantul militar al orașului, generalul Ion Glogojanu, autoritățile române au ordonat represalii împotriva populației civile.
În următoarele două zile, soldații români și polițiștii colaboratori au ucis zeci de mii de evrei, ucraineni și alte persoane nevinovate. Victimele au fost împușcate, îngropate de vii sau arse pe ruguri.
Masacrul de la Odesa a fost una dintre cele mai sângeroase atrocități comise de autoritățile române în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Numărul exact al victimelor nu este cunoscut, dar se estimează că ar fi fost de peste 25.000.
Masacrul a fost condamnat de comunitatea internațională, iar guvernul român a fost acuzat de crime de război. În 2004, Comisia Wiesel a estimat că numărul victimelor din Transnistria, inclusiv Odesa, a fost de peste 100.000.
Tags:
masacru
Odesa
armata