Actualitate
Autor:
Dana Barcan
mersul rapid ne scapa de diabet
FOTO: ARQ
Cercetătorii britanici de Medicină Sportivă au descoperit că plimbările pe jos,în ritm alert scade considerabil riscul de diabet. Aceasta e una din modalitățile prin care putem ține glicemia și greutatea în frâu, în timp ce ne putem bucuria de toate bunătățile tradiționale de Crăciun.
Mersul rapid este asociat cu reducerea cu 40% a riscului de a dezvolta diabet de tip 2. Cercetorii au studiat perioada anterioară 1999 - 2022 si au stabilit legătura dintre viteza de mers pe jos și dezvoltarea diabetului la adulți. Persoanele care au mers în ritm mediu sau rapid și-au scăzut probabilitatea de a dezvolta diabet de tip 2 în comparație cu cele care faceau plimbări pe jos lejere și relaxate.
Rezultatele au arătat că adulții care mergeau pe jos cu viteză medie sau normală au prezentat un risc cu 15% mai mic de a dezvolta diabet, în timp ce persoanele care mergeau într-un ritm mai rapid aveau un risc cu 24% mai scăzut. Cei care mergeau pe jos în ritm alert aveau cea mai mare scădere a riscului de diabet, respectiv 39%.
Fiecare kilometru în plus la viteza de mers pe jos scădea cu 9% a riscul de îmbolnăvire. În concluzie, exercițiile mai intense, precum mersul rapid, pot contribui la o formă fizică mai bună, reducerea greutății corporale și implicit a riscului de diabet.
O scurtă plimbare pe jos după masă, în afară de faptul că scade riscul de diabet e și o bună modalitate să ardem o parte din caloriile ingerate. Frigul stimulează organismul să ardă și mai multe calorii, iar dacă schiem sau mergem la patinoar, numărul de calorii arse crește. Cu cât efortul e mai mare și temperaturile sunt mai scăzute, cu atât consumăm mai multă energie.
Vremea rece poate intensifica arderea caloriilor în timpul exercițiilor fizice, energia fiind necesară nu doar pentru a susține efortul fizic, ci și pentru a menține temperatura corporală. Un exemplu este tremuratul prin care organismul generează căldură prin mișcare atunci când se adaptează la un mediu rece.
Persoanele care obișnuiesc să facă drumeții la temperaturi cuprinse între -9 și -5 grade Celsius, ardeau cu 30% mai multe calorii decât cei care făceau trasee în condiții climatice mai blânde, la 10 grade Celsius. Pe lângă mișcare, putem avea și grijă și la alimentație. Astfel putem depăși perioada Sărbătorilor fără kilograme în plus și fără să ajungem la diabet.
Tags:
plimbări
diabet
mișcare