Actualitate
Autor:
Dana Barcan
Micul dejun e mai scump
FOTO: Click
Cu toate că pieţele de mărfuri sunt în scădere în ultimul an, unele alimente preferate pentru micul dejun au avut creşteri spectaculoase de preţ, iar sucul de portocale e de două ori mai scump.
Chiar dacă inflaţia încetineşte, micul dejun se scumpeşte. Cacaua s-a scumpit cu peste 60%, zahărul cu peste 45%, dar cea mai mare creştere de preţ s-a înregistrat la sucul de portocale. Totul a plecat de la o combinaţie de perturbări meteorologice şi de răspândirea bolii înverzirii citricelor.
Boala înverzirii citricelor este incurabilă și afectează portocalii, mandarinii, lămâii si alți pomi care pruduc citrice. În cazul portocalelor, boala face fructele mai mici, amare şi diforme, care nu pot fi folosite pentru consum sau pentru alte utilizări.
Boala este răspândită de o bacterie şi purtată de o insectă numită psilidă. În prezent nu există tratament, iar arborii afectaţi trebuie distruşi. În aceste condiţii, producţia mondială de suc de portocale va fi cu 9% mai mică, până la 1,5 milioane de tone, iar producţia din SUA va scădea cu o treime în perioada 2022 – 2023.
Pe termen lung, consumul global de suc de portocale a fost în scădere constantă din 2014, de la 1,36 litri pe cap de locuitor, coborând până la cel mai scăzut nivel de 1,07 litri anul trecut. Estimările arată că va exista totuși un consum stabil în perioada 2023–2026, de aproximativ 1,11 litri pe cap de locuitor, cu o scădere mai accentuată din nou la 1,07 litri în 2027.
Încă nu există o soluţie rapidă pentru rezolvarea acestei probleme, având în vedere că stocurile sunt scăzute şi că portocalii au nevoie de la 4 până la 15 ani pentru a ajunge la maturitate.
Creşterea preţurilor la produsele de bază pentru micul dejun de pe burse va ajunge şi pe rafturile supermarketurilor. În România, preţurile la citrice şi alte fructe meridionale au crescut cu 10% de la începutul anului, în timp ce preţurile la alte fructe proaspete au crescut cu doar 2%. Preţurile la cafea şi cacao au crescut cu 8%, dar zahărul a scăzut cu aproape 5%.
Unele preţuri au evoluat spectaculos pe piețele internaționale. Prețul coșului pentru micul dejun a crescut cu 25% în acest an, faţă de o scădere de 4,6% pentru indicele Bloomberg al materiilor prime. Creşterile din acest an sunt conduse de sucul de portocale (+100%), cacao (+60%), zahăr (45%), ovăz (+15%), carne de porc (+15%).
Prețurile crescute s-au compensat cu scăderea preţurilor la grâu (-25%), lapte (-10%), cafea (-4%) şi ceai (-2%). Până la urmă, prețurile pe piața din România sunt mult mai îngrijorătoare decât previziunile specialiștilor. Comercianții au grijă să nu iasă pe minus, iar cel afectat este tot omul de rând, care se trezește dimineața îngrijorat că nu mai poate mânca la prețuri rezonabile.
Tags:
suc portocale
preturi
mic-dejun