Actualitate
Autor:
Dana Barcan
mielul de paste e mai scump mai tarziu
FOTO: Ziarul Amprenta
Anul acesta, având în vedere evoluțiile prețurilor din ultimele luni, masa de Paște este mai scumpă față de cea din 2023, cu multe procente. Ca să aibă miel în meniul de Sărbătorile Pascale, românii vor plăti o sumă destul de mare. Cu toate că abia pe 5 mai creștinii ortodocși vor sărbători Paștele, carnea de miel, se caută încă de pe acum. Acesta este produsul cel mai consumat în perioada sărbătorilor, iar marile magazine și piețe au fost aprovizionate din timp.
De teama explodării prețurilor, odată cu apropierea Paștelui, românii stau deja la cozi să cumpere din timp carnea de miel. Prețurile depășesc frecvent 50 de lei/kg. Cienții sunt de părere că acum e mai ieftin, iar mai târziu e mai scump. În piețe, kilogramul de carne de miel ajunge și la 54 de lei. De frica prețurilor care vor crește, oamenii simpli fac calcule ca să nu plece cu plasa goală, dar nici să își golescă portofelul.
Mulți români, ca să aibe ceva pe masă din acest produs devenit de lux, cumpără bucățelele de miel cât pentru o singura masă. Foarte puțini clienți pleacă acasă cu unul dintre mieii întregi, expuși în piețe. Fiecare kilogram în plus atârnă greu la buget. Chiar dacă trăim vremurilor economice grele, totuși puțini români renunță de tot la carnea de miel, la masa de Paște.
Dovada este că, în ciuda prețurilor, vânzările sunt în toi. Lumea se pregătește încă de pe acum, pentru că, de obicei, în apropierea Paștelui produsele urmează să se scumpească. Mielul va fi din ce în ce mai mare și se va găsi mai greu. Porțiile sunt mai greu de găsit, iar jumătățile se vând foarte rar. Proprietarii de carmangerii au observat că, cel mai mult se vând bucăți pentru ciorbă și friptură, cât să își pregătească o familie la o masă. De Paștele acesta se va merge pe ideea să avem să gustăm, nu să ne săturăm. Cel puțin, nu cu miel.
Tags:
carne miel
Paște
prețuri