Actualitate
Autor:
Dana Barcan
nato intareste apararea aeriana in romania
FOTO. Observator
Radarul de apărate aeriană LANZA LTR-25 a fost mutat de către Centrul de Comandă şi Control Mobil al NATO, îmăreună cu echipa tehnică de la Poggio Renatico, Italia, la Cataloi, în România, conform Comandamentului Aerian Aliat al NATO. „Prima noastră prioritate este contribuirea la efortul NATO de a avea o postură militară solidă şi capabilă”, a declarat generalul maior Denny Traas, comandantul DACCC (Deployable Command and Control Centre).
Experţii de supraveghere şi control aerian ai NATO vor sprijini activităţile de supraveghere ale Alianţei pe flancul de est., pe o perioadă de câteva luni. DACCC a obţinut capabilitatea operaţională iniţială a DADR pe 14 august, întărind astfel supravegherea la graniţele României. Scopul este de a identifica dispozitivele cu profil radar redus, care se apropie de spaţiul aerian al NATO, conform experţilor alianţei.
Radarele active mobile sunt considerate extrem de eficiente, oferind o protecţie în plus. Împreună cu alți doi senzori adiţionali pasivi, acest radar oferă o capabilitate unică centrului de comandă şi control al NATO, făcându-l singura entitate aliată care asigură o detecţie radar pasivă, dar şi activă. „Această dislocare a fost privită drept defensivă şi necesară pentru a creşte protecţia statului gazdă şi aliatului România”, a subliniat generalul maior Denny Traas, comandantul DACC.
Radarele active mobile sunt extrem de eficiente şi oferă o protecţie în plus, pe lângă platformele de comandă şi control aeropurtate şi statice. Radarele îmbunătăţesc interoperabilitatea prin alianţe şi parteneriate şi întăresc pregătirea puterii aeriene şi spaţiale ale NATO.Această dislocare a radarului la Cataloi are loc odată cu dislocarea prin rotaţie a avioanelor de luptă spaniole F-18, la Baza Mihail Kogălniceanu, pentru misiuni de poliţie aeriană în România.
Tags:
NATO
radar aerian
apărare