Actualitate
Autor:
Dana Barcan
Plafonarea preturilor la alimente si locul 2 la inflatie
FOTO: Progresiv
Ministerul Agriculturii vrea să prelungească cu 90 de zile limitarea adaosului comercial la unele alimente de bază. Se va extinde lista cu produse agricole şi alimentare la carne tocată, usturoi, orez, bulion de roşii, cozonac, margarină, drojdie, smântână şi pere.
Pe de alta parte, rata anuală a inflației, in Romania, a ajuns la 9,2% în luna septembrie. Dacă ținem cont de așa-zisele reduceri la unele produse, ca urmare a plafonării adaosului comercial, tocmai costurile alimentelor reprezintă cea mai mare parte din această creștere.
În Uniunea Europeană, Danemarca și Belgia se bucură de cele mai stabile prețuri, înregistrând o inflație sub 1%. Grecia a înregistrat o creștere de puțin peste 2% dupa ani de zile cu inflație ridicată. La nivelul Uniunii Europene, rata anuală a inflației a ajums la 4,9% în luna septembrie.
Produsele care formează coșul zilnic de cumpărături, au înregistrat o creștere de peste 10% în luna septembrie, comparativ cu anul trecut. Prețurile mărfurilor au crescut cu 6,6%, iar cele pentru servicii au urcat cu 12,1%. Exista si o veste bună: economiștii anticipează totuși o încetinire a creșterii prețurilor, prin atingerea nivelului de suportabilitate al populației cu venituri mici si modeste.
Având în vedere ca urmeaza perioada de iarnă, când cheltuielile cu utilităţile la locuinţe şi gospodării creste, iar în perioada sărbătorilor de iarnă nevoia de consum, de asemenea înregistreaza cresteri, bugetul destinat cumpărăturilor vizează, în primul rând, achiziţia de alimente. Pentru a ajuta consumatorii, s-a considerat necesară extinderea perioadei de aplicare a prevederilor OUG nr.67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar, de combatere a creşterii excesive a preţurilor, la unele produse agricole şi alimentare pentru înca o perioadă de 90 de zile.
Tags:
plafonare
inflatie
preturi