Actualitate
Autor:
Dana Barcan
Postul intermitent, noua metoda de slabit
FOTO: Doxologia
Postul intermitent se deosebește de dietele clasice pentru că nu se concentrează pe ceea ce mănânci, ci totul depinde de momentul în care mănânci. Sunt mai multe variante de post intermitent, dar toate presupun intervale de timp în care poți mânca și altele în care să te abții de la orice fel de mâncare sau băutură care conține calorii.
Postul 16\8, cea mai populară variantă, presupune o pauză de 8 ore în care este permis să mănânci, urmată de o perioadă de 16 ore în care poți consuma doar lichide (apă, ceai, cafea fără zahăr). Practic, trebuie să sari micul dejun și să mănânci doar la prânz și cină sau varianta în care se elimină masa de seară
Varianta cu 24 de ore de post, aceasta presupune să nu mănânci absolut nimic o zi pe săptămână, fiind permis doar consumul de lichide fără calorii
Varianta 5\2 se traduce prin două zile din cinci în care se consumă doar cantități reduse de alimente, aproximativ 500-600 de calorii într-o perioadă de 24 de ore.
După câteva ore fără mâncare, organismul își epuizează rezervele de zahăr și începe să ardă din rezervele de grăsime. Expertul Mark Mattson numește acest proces comutarea metabolică. „Dacă o persoană are trei mese pe zi, plus gustări, și nu face exerciții, atunci de fiecare dată când mănâncă, folosește acele calorii și nu arde rezervele de grăsime," explică specialistul.
Studiile arată că procesul de adaptare al organismului la postul intermitent poate dura între două și patru săptămâni. În această perioadă este posibil să apară senzație de foame sau iritare, până ce te acomodezi cu noul obicei alimentar.
Totuși, Mattson observă că participanții la studii care trec prin această fază de ajustare se țin de plan pentru că observă că se simt mai bine. Există foarte multe beneficii pentru sănătate asociate cu practica postului intermitent:
Funcționare cognitivă și memorie. Adoptarea postului intermitent îmbunătățește memoria de lucru în testele pe animale și memoria verbală în testele pe oameni.
Performanță fizică. Tinerii care au ținut post timp de 16 ore au observat o reducere a grăsimii corporale, menținând în același timp masa musculară. Studiul pe șoarecii hrăniți în zile alternative a demonstrat o rezistență crescută la efort.
Gestionarea diabetului. Cercetările au indicat că postul intermitent previne apariția obezității și ajută la slăbit. În cazul persoanelor cu diabet de tip 2, postul intermitent contribuie la reducerea nivelurilor glicemiei și insulinei, la scăderea rezistenței la insulină și la slăbit.
Sănătatea țesuturilor. Postul intermitent a redus leziunile tisulare în timpul intervențiilor chirurgicale, îmbunătățind procesele de vindecare.
Înainte de a adopta orice formă de post, este important să vorbești cu medicul de familie/medicul specialist, dacă ai anumite afecțiuni sau urmezi un tratament. Iată care care sunt potențialele riscuri ale aceastei metode de slăbire:
Senzație de rău sau disconfort: în funcție de durata postului, unele persoane se pot confrunta cu dureri de cap și iritabilitate. Alegerea unei forme mai blânde de post sau tranziția treptată poate reduce aceste efecte secundare.
Tendința către supraalimentare: Se constată o tendință biologică de a mânca în exces după perioadele de post negru, iar acest comportament poate conduce la adoptarea unor practici alimentare nesănătoase.
Pericol pentru cei cu afecțiuni: Cei care urmează un tratament medicamentos pentru diabet, hipertensiune arterială sau pentru alte afecțiuni pot fi expuse unor riscuri suplimentare, inclusiv dezechilibre minerale.
Tags:
post intermitent
alimentație
sănătate