Actualitate
Autor:
Dana Barcan
putin, gata sa apese pe buton din 2022
FOTO: Stirile Kanal D
Agenția principală de spionaj a Statelor Unite credea, în toamna lui 2022 că Rusia era gata să folosească arme nucleare tactice în războiul cu Ucraina, a declarat șeful Agenției, William Burns. Acesta consideră că liderii occidentali nu ar trebui să se lase intimidați de acest pericol, dar ar trebui să cântărească atent posibilitatea de a lăsa Ucraina să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune pentru a ataca Rusia.
Momentul despre care vorbește Burns este acela în care trupele ruse fuseseră alungate din nordul Ucrainei și abandonaseră Hersonul în sud, fapt ce a dus la convingerea că Rusia ar putea încerca să folosească o armă nucleară în cazul unei înfrângeri. Linia frontului s-a stabilizat la scurt timp după aceea. "A fost un moment în toamna anului 2022 când cred că a existat un risc real de utilizare potențială a armelor nucleare tactice" de către Rusia în Ucraina, a declarat șeful CIA.
Episodul din 2022, arată că amenințările Moscovei nu ar trebui întotdeauna luate la propriu. Bill Burns subliniază în analiza sa, că președintele rus, Vladimir Putin încearcă să intimideze. "Putin este un bătăuș. (...) Nu ne putem permite să ne lăsăm intimidați de acest zăngănit de sabie ... trebuie să fim atenți la el. SUA au oferit un sprijin enorm Ucrainei și sunt sigur că președintele va lua în considerare și alte modalități prin care îi putem sprijini", a spus Burns.
"Niciunul dintre noi nu ar trebui să trateze superficial riscurile escaladării", a declarat Burns. "Dar nu am crezut niciodată că ar trebui să fim intimidați în mod inutil de acest lucru". Până în acest moment, Casa Albă a fost ezitantă în a permite folosirea Storm Shadow și a altor rachete cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei, cum ar fi ATACMS, fabricate în SUA. Burns și-a exprimat îngrijorarea că Iranul se gândește să furnizeze rachete balistice Rusiei, dar nu a confirmat dacă CIA consideră că s-a făcut deja acest lucru.
Aceasta ar fi o "escaladare dramatică" a relațiilor dintre cele două țări”, a spus el. Până în prezent, Teheranul a furnizat doar drone, mai puțin eficiente, pentru ca Rusia să le folosească în Ucraina. Spionii ruși devin din ce în ce mai activi în Regatul Unit, în Europa și în alte părți. "Cred că serviciile secrete rusești au devenit un pic sălbatice, sincer", a declarat șeful spionajului britanic. Ordinea mondială internațională este "amenințată într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la Războiul Rece", au declarat șefii serviciilor de informații externe din Regatul Unit și SUA.
"Nu există nicio îndoială că ordinea mondială internațională este amenințată într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la Războiul Rece", s-a scris în editorialul din Financial Times. "Combaterea cu succes a acestui risc" se află la baza relației speciale dintre Regatul Unit și SUA, au declarat șefii celor două servicii.
Tags:
Putin
spionaj
arme nucleare