Actualitate
Autor:
Dana Barcan
recomandari, in canicula: hidratati-va! evitati alcoolul!
FOTO: Spynews.ro
Pe timp de caniculă, medicii specialişti fac recomandări nu doar bolnavilor cronici, copiilor sau persoanelor în vârstă, sfaturile fiind valabile pentru toată populația. Pentru zilele de arșiță care vor urma, cu un cod portocaliu în extimdere și un cod roșu la orizont, primul sfat al medicilor este acela de a evita pe cât posibil plimbările prin zone expuse la soare sau activităţile care presupun efort fizic, mai ales între orele 11:00-18:00.
Este necesar ca organismul să fie hidratat și să se evite alcoolul! În alimentaţie este important să se găsească fructe şi legume proaspete, iar consumul de cafea trebuie evitat. Și, tot un sfat al medicilor: ca să poată trece cu bine peste perioada de caniculă, toată lumea ar trebui să facă două, trei duşuri pe zi. Indiferent de starea de sănătate sau de vârstă, trebuie să nu ieşim în spaţii aglomerate la orele amiezii, să ne hidratăm, să nu plecăm niciunde fără o sticluță de apă în geantă.
Este necesar să coperim capul înainte să ieșim din casă. Atenție la folosirea aerului condiționat. să avem grijă ca diferenţa de temperatură dintre interior şi exterior să nu fie mai mare de 5-6 grade Celsius. ”Să folosim aer condiționat, dar în aport indirect, deci nu să bată direct pe noi. Eventual, aparatul să fie pus într-o altă cameră și să nu bată direct pe noi. Și cu aerul condiționat trebuie să avem grijă, pentru că se usucă foarte mult aerul și sunt persoane care și din cauza asta nu tolerează aerul condiționat, din cauza uscăciunii”, ne sfăuiește medicul.
Alcoolul este și vasodilatator, nu doar relaxant. Consumul acestuia în zilele caniculare poate avea efecte negative asupra sănătății. În cazul temperaturilor extreme, organismul uman este deja supus unui stres considerabil și dacă adăugăm alcool amplificăm riscurile. Alcoolul poate agrava deshidratarea și crește riscul de insolație și alte afecțiuni legate de căldură. În zilele de caiculă extremă este recomandată evitarea alcoolui și hidratarea corespunzătoare cu apă și băuturi electrolitice.
Alcoolul are un efect diuretic, stimulând producerea de urină. Acest lucru poate duce la deshidratare, un risc major în zilele cu caniculă. Alcoolul afectează capacitatea organismului de a regla temperatura internă, iar răcirea naturală prin transpirație este perturbată. Canicula produce vasodilataţie, iar alcoolul se absoarbe mult mai rapid, cu efectele negative. Având în vedere vasodilataţia este nevoie să se ajusteze dozele unor medicamente, însă doar de către medic, acesta stabilind noua doză recomandată.
Tags:
caniculă
hidratare
alcool