Actualitate
Autor:
Dana Barcan
Revelionul in comunism, mult mai multa distractie
FOTO: VICE
În comunism, Revelionul consta într-o bună dispoziție a tuturor participanților, strânși cu toții în sufragerie, de obicei rude sau prieteni. Programul de la tv, consta în multe ore de divertisment, iar petrecerile erau reușite. Cei care erau mai privilegiați de sistem aveau acces la petreceri organizate în restaurante și chiar la cabane, la munte.
Pentru cea mai mare parte a populației, petrecerea de Revelion se ținea în sufragerie, alături de cei dragi. În orașele muncitorești, cantinele întreprinderilor erau luate cu asalt de oameni, care aveau ocazia să-şi petreacă o seară reușită în compania colegilor de muncă.
În comunism nu era voie să ieşi în stradă la miezul nopţii, nu erau nici artificii, cu atât mai puţin petarde. Era un câștig, fără oameni răniți și animale speriate. Pentru că petrecerea se ținea acasă, gospodinele aveau ocazia să-şi etaleze talentul gastronomic, cu sarmale, salată boeuf, icre, friptură şi dulciuri făcute în casă, iar bărbaţii se ocupau de aprovizionarea cu băuturi alcoolice.
În apartamentele destul de mici se înghesuiau aproximativ 10-15 oameni. Fiecare stătea pe unde apuca: pe scaune, canapele, colțuri de canapele. La masa din sufragerie se servea mâncarea și se urmarea programul de la tv, specific nopții de Revelion. Se dansa pe unde se putea, pe lângă masă, sau pe hol unde era loc.
Era nelipsit cozonacul și prăjiturile de casă. Femeile se străduiau cum puteau să pregătească o masă mai deosebită față de cele din restul anului. În mod excepţional, televiziunea publică difuza aproape toată noaptea. În programul de Revelion era muzică uşoară, populară şi scenete de umor cu cei mai cunoscuţi actori. Erau și câteva secvențe cu vedete internaționale, la rubrica „Varietăți internaționale”. Pentru mulți, Revelionul însemna ceva special, o sărbătoare și pentru cele câteva ore bune de transmisie TV.
Artiști precum Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer sau Dan Spătaru, realizau momente muzicale de neuitat. Acestea erau urmate de anecdotele lui Nae Lăzărescu, Vasile Muraru, Amza Pelea, Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel care nu puteau fi ratate.
Cei prezenți la petrecerea din casă erau chemați la televizor și anunțați că „Începe!”. Programul de Revelion se putea revedea zilele următoare când se redifuza la rubrica „Dacă doriți să revedeți selecțiuni din programul de Revelion”. Cu puținul pe care îl aveau, oamenii erau mai fericiți. Pentru că faceau tot posibilul să fie fericiți. Acum toți așteaptă ca alții să le aducă fericirea. Poate că aici greșim…așteptând…
Tags:
Revelion
comunism
program