Actualitate
Autor:
Dana Barcan
Romania mentine preturile plafonate la gaze
FOTO: Lumea Banilor
Odată cu începerea iernii alendaristice, prețul gazelor pe piețele europene a tot scăzut. Cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna ianuarie au scăzut sub 40 euro/ MWh, la 37-38 euro/ MWh. Analiștii susțin că aceste scăderi arată o încredere mare a pieței într-o traversare confortabilă a iernii.
Statele UE mizau pe un grad de umplere a depozitelor de 90% la începutul lunii noiembrie, iar nivelurile de stocare a gazelor sunt încă foarte ridicate, situându-se la 94% din capacitate, Prețurile sunt influențate și de o abundență de aprovizionare cu gaze naturale lichefiate. Importurile de gaze lichefiate în Europa vestică au crescut luna trecută la cel mai înalt nivel, iar primele zile ale lunii decembrie arată că oferta va continua în perioada următoare.
Iarna s-a terminat chiar înainte de a începe,pe piața globală de gaze. Au dispărut temerile legate de penuria de gaze, atât în Europa, cât și în Asia, scăazând cererea industrială din Germania și China.
Ca predicție este posibilă o tendință de scădere a prețurilor pe măsură ce iarna avansează. Momentan prețurile sunt cu aproape 90% mai mici față de recordurile din 2022, din perioada crizei energetice provocate de Rusia.
Statele Europene au ieșit în mare parte din dependența de gazele rusești,, diversificând sursele de aprovizionare, crescând importurile de gaze lichefiate din SUA și Qatar. Înainte de războiul cu Ucraina, Rusia exporta 155 de miliarde de metri cubi de gaz în Europa în fiecare an. În 2022, a scăzut la 60 miliarde mc, iar anul acesta, UE se așteaptă a 20 miliarde mc.
Indiferent de cât de mult scad prețurile de gaze și energie electrică, autoritățile române doresc să mențină schema de plafonare-compensare până în primăvara lui 2025. Guvernul nu are în plan să facă nicio analiză legată de prețuri, chiar dacă până acum, schema de plafonare-compensare s-a dovedit păguboasă.
Statul a pompat multe miliarde de lei în furnizori, iar anii următori sunt invăluiți într-o totală incertitudine, consumatorii nu au beneficiat de cele mai mici prețuri, ca în Ungaria și Bulgaria. România se află în topul celor mai mari din UE, cu prețurile contractuale, iar cu cele plafonate, undeva pe la mijlocul clasamentului.
Statul a plătit până acum furnuzorilor 22,4, iar până în 2025 urmează alte miliarde. Niveull de plafonare a fost stabilit prin OUG 27/2022, când prețurile la energia electrică și gazele naturale erau foarte sus.
Între timp, prețurile pe piețele europene au scăzut foarte mult,dar nu este clar în România cât de justificate mai sunt actualele plafoane și este dificil de analizat acest aspect, în condțiile în care nu există o piață liberă și nici semnale de preț.
Tags:
gaze
România
prețuri