Actualitate
Autor:
Dana Barcan
romania sub alerte de ploi si viituri
FOTO: Aktual24
Ciclonul polar maritim, care aduce ploi se îndreaptă dinspre vest spre estul țării, traversând zonele aflate sub cod galben. Harta meteo a fost actualizată de către meteorologi,duminică, 29 septembrie pentru zilele următoare, emițându-se și un cod roșu de ploi, exact pentru zona deja inundată: județul Galați. Oamenii au fost sfătuiți să-și părăsească locuințele, urmează evacuări preventive, înainte ca ciclonul și viitura să lovească.
În intervalul orar 10:00 - 20:00, 29 septembrie, codul galben se va manifesta prin fenomene de instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. Aversele se vor extinde în cea mai mare parte a ţării şi local în regiunile sudice vor fi însoţite de descărcări electrice. Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25-40 l/mp şi local de peste 50 l/mp.Vântul va avea intensificări cu viteze la rafalã de 45-65 km/h. În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h. Vremea se va răci accentuat în toatã ţara.
Codul portocaliu, 29 septembrie, ora 10:00 - 29 septembrie, ora 20:00: ploi torenţiale şi abundente, în nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi sudul Transilvaniei. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50-70 l/mp şi izolat de peste 80 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45-65 km/h. În Carpaţii Orientali şi Meridionali, la altitudini în general de peste 1700 m, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 70-90 km/h.
Cod portocaliu, 29 septembrie, ora 20:00 - 30 septembrie, ora 10:00: ploi torenţiale şi abundente, intensificări ale vântului, în Moldova, Dobrogea, centrul şi estul Munteniei, estul şi sudul Transilvaniei, zona de munte a judeţelor Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50-70 l/mp şi local peste 80-100 l/mp. Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70-85 km/h.
La Galați se va semnala cod roșu, în intervalul orar 00:00 - 09:00, 30 septembrie. Sunt semnalate ploi torenţiale şi abundente, cantităţile de apă ajungând în timp scurt la 40-50 l/mp, iar în partea de centru şi de vest a judeţului, cu o probabilitate mare, de 80-100 l/mp. Codul galben înregistrat în Intervalul de validitate: 30 septembrie, ora 10:00 - 01 octombrie, ora 10:00 cuprinde ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, în Moldova, Dobrogea, centrul şi estul Munteniei vor fi averse, iar prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25-40 l/mp şi izolat peste 50 l/mp.Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 50-70 km/h. În Carpaţii Orientali şi Meridionali, la altitudini de peste 1700 m, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.”
Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat mai multe măsuri:
„activarea Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, precum și a Centrelor Județene de Coodonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), pentru monitorizarea atentă și permanentă a situației din teren și intervenția rapidă în caz de necesitate; creșterea capacității operaționale la toate inspectoratele județene pentru situații de urgență aflate sub cod portocaliu;
verificarea permanentă a amenajărilor hidrologice și a zonelor cu risc din albiile râurilor; asigurarea serviciului de permanență la nivelul tuturor autorităților administrației publice locale; dislocarea unor echipaje de intervenție în zonele de risc, precum și prealertarea echipajelor aeriene. DSU îndeamnă cetățenii ca în cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri să nu traverseze cursurile de apă și să se mențină la distanță de maluri.
Locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea șanțurilor și a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale, precizează DSU. În cazul vântului puternic, autoritățile recomandă să evite trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate.
Conducătorilor auto le recomandăm să evite deplasările în zonele afectate de inundații sau vizate de avertizări meteo și să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum”, a mai spus DSU. Instituția recomandă consultarea platformeI naționale de pregătire pentru situații de urgență (https://fiipregatit.ro) și aplicația DSU pentru informații despre situațiile critice.”
Tags:
inundații
ploi
furtuna