Actualitate
Autor:
Dana Barcan
romanii din spania revin acasa
FOTO: Madrid pour Vous
Tendința românilor de a lucra și a se stabili în Occident e în scădere, iar comunitatea de români din Spania a scăzut deja, în ultimii 10 ani, cu 30%. Reducerea semnificativă a migrației a dus la schimbări semnificative de reducere a migrației, iar cei care au plecați de 10 ani sau mai mult se confruntă cu dificultăți financiare considerabile. Un român stabilit în Spania de 17 ani, spune cum s-au schimbat condițiile economice în ultima perioadă.
„Problema este că sunt salariile destul de mici raportat la nivelul de trai, la prețurile din Spania ca să spun așa. Între timp, am avut mai multe locuri de muncă, acum sunt inspector de mediu într-un parc eolian de aici, de lângă Madrid”. Când a ajuns în Spania, acum 17 ani, salariile erau cu mult mai mari decât în România, iar costul vieții mult mai redus: „Prețurile erau foarte mici în Spania adică, nu știu, intrai într-un supermarket cu 50 de euro și făceai cumpărăturile pentru o săptămână”.
„Oamenii puteau să și trăiască aici, să plătească traiul de aici, din Spania, să și pună deoparte niște bani sau să trimită în România, să rezolve problemele” .În ultimul timp lucrurile s-au schimbat, iar românul constată că „ce câștigi, ce câștigă o familie aici, în Spania, sunt cheltuielile doar pentru aici, în Spania, foarte greu se mai pot strânge bani”. Românul a decis să se întoarcă în țară, împreună cu familia, după o lungă perioadă de rezidență în Madrid.
„Și soția, și copilul își doresc foarte mult să ne întoarcem acasă. Bine, este genul de decizie: să rămânem în Spania sau să ne întoarcem în România. Orice decizie am lua, e grea! Are plusuri și minusuri, dar trebuie să luăm o decizie, am luat-o eu deja, în vară ne întoarcem”. Conform datelor INS, afișate în publicația spaniolă ABC, numărul cetățenilor români din Spania a scăzut de la peste 800.000 în 2012 la peste 600.000 în prezent.
Tags:
români
Spania
România