Actualitate
Autor:
Dana Barcan
Schimbari necesare dupa varsta de 20 de ani
FOTO: MediCOOL
Experții străini au dezvăluit ce obiceiuri putem adopta, începând de la fitnes până la sănătatea creierului, începând cu vârsta de 20 de ani, pentru a avea o viață mai lungă. Niciodată nu este prea târziu pentru a-ți îmbunătăți sănătatea, dar cu cât începi mai devreme, cu atât mai bine.
Cel mai bun model de alimentație pentru longevitate și anti-îmbătrânire este dieta mediteraneană (multe fructe și legume, cereale integrale, ulei de măsline, pește, ouă și o cantitate mică de carne slabă). Sunt dovezi că bacteriile intestinale sănătoase au un impact asupra sănătății mentale și a stării de spirit, deci e bine să stimulăm acest lucru prin consumul unei game largi de alimente pe bază de plante.
Este recomandat consumul frecvent de carbohidrați din cereale integrale, orezul brun, precum și alimentele fermentate, cum ar fi chefirul, varza sau kimchi. Reducerea aportului de zahăr și de alimente ultraprocesate poate între timp să stimuleze pielea și dinții, iar o sănătate orală precară poate fi legată de bolile de inimă. Alimentația poate fi mai dificilă pe măsură ce îmbătrânim.
Toate acestea pot duce la menținerea unei greutăți sănătoase, care are un impact direct asupra tensiunii arteriale, a rezistenței la insulină, a nivelului de colesterol și a sănătății inimii. Cercetările arată că nu doar alimentele pe care le consumăm sunt importante pentru longevitate, ci și modul în care le consumăm. Consumul de mese regulate și sănătoase, îndeosebi cele împărtășite cu cei dragi, au legatură cu sănătatea îndelungată.
Exerciții fizice pot avea ca fundament cinci piloni. În acest sens, antrenorul și cercetătorul Luke Worthington a declarat că mișcarea este importantă la orice vârstă, dar avem tendința să fim mai puțin activi în timp, ceea ce înseamnă că, cu cât îmbătrânești, cu atât mai mult ar trebui să fim mai motivați sp facem exerciții fizice.
El împarte sănătatea fizică în cinci „piloni”, care sunt la fel de importanți în toate etapele vieții: forță, fitness cardiovascular, mobilitate, compoziție corporală și bunăstare emoțională. Menținerea unui echilibru al acestor elemente, atunci când ne planificăm regimul de exerciții fizice, pot înlătura bolile de inimă, care sunt principala cauză de deces în Statele Unite.
Alegerile și stilul de viață de acum pot avea un mare impact asupra sănătății inimii în viitor. Mai ales dacă există un istoric familial puternic de boli de inimă, este important să punem acum bazele unui plan proactiv de sănătate a inimii.
Dacă tensiunea este mai mare decât în mod normal, poate duce mai târziu la afecțiuni precum boala coronarian, practic alimentarea inimii cu sânge este blocată de depozitele de grăsime. Asociația Americană a Inimii recomandă dieta DASH pentru sănătatea inimii.
Asemănător cu dieta mediteraneană, planul alimentar se axează pe proteine slabe, cereale integrale, fructe, legume și leguminoase și limitează carnea roșie, sodiul, zahărul adăugat și grăsimile saturate. Persoanele care au trecut deja 20 și 30 de ani ar trebui să facă cel puțin 150 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată sau 75 de minute de exerciții fizice intense în fiecare săptămână, pentru a menține stresul la un nivel minim.
Renunțarea la fumat este cel mai important lucru pentru sănătatea inimii. Și micile schimbări în stilul de viață pot ajuta, cum ar fi urcatul scărilor în locul ascensorului sau câte o pauză de la birou, pentru o plimbare rapidă. În ultima perioadă, cancerul de piele este cea mai frecventă formă a bolii în SUA, iar majoritatea cazurilor sunt cauzate de expunerea excesivă la razele UV.
Pentru a preveni cancerul de piele este important să vă protejați pielea stând mai mult la umbră, purtând haine care protejează de razele UV, cum ar fi o cămașă cu mâneci lungi și o pălărie cu boruri largi, aplicând o cremă de protecție solară cu spectru larg, rezistentă la apă, cu SPF 30 sau mai mare. În afară de riscul de cancer, aspectul pielii este o preocupare pentru mulți, pe măsură ce îmbătrânim.
Astfel, începând din jurul vârstei de 20 de ani, în fiecare an producem mai puțin colagen, cum ar fi lefectele de lăsare a pielii. Cei care se bronzează frecvent și consumă o dietă dezechilibrată pot avea semne mai severe de îmbătrânire față de cineva care a folosit în mod regulat produse de îngrijire a pielii de înaltă calitate și a ținut pasul cu dieta și exercițiile fizice.
O dietă echilibrată, consumul de apă din abundență și un somn odihnitor de șapte până la nouă ore pe noapte sunt benefice pentru piele. E important să ne antrenăm, să dormim pe spate, deoarece poziția protejează, în timpul somnului, fața de o potențială pierdere de volum și de riduri în timpul somnului.
Îmbunătățirea sănătății creierului implică stimularea sănătății întregului organism, adică o alimentație bogată în legume și reducerea la minim a alimentelor procesate. Sunt desosebit de importante exercițiile fizice regulate, un somn de șapte-opt ore pe noapte, gestionarea stresului și, dacă aveți hobby-urilor, dați-le curs sau asumați-vă noi provocări, cum ar fi învățarea unei limbi străine.
Tags:
sănătate
creier
dietă