Actualitate
Autor:
Dana Barcan
se pregateste un schengen militar
FOTO: Wall-Street.ro
Germania, Olanda şi Polonia au semnat acordul de reducere a birocraţiei, făcând astfel rapidă deplasarea transfrontalieră a trupelor şi armamentului printr-un principal coridor care duce de la Marea Nordului la flancul estic al NATO. În ultima perioadă tot mai mulți lideri europeni și de la vârful NATO au declarat public despre posibilitatea extinderea războiului cu Rusia la nivel european.
După invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, atât NATO, cât şi Uniunea Europeană au început să accelereze pregătirile pentru eventualitatea unui conflict militar cu Rusia. Într-un scenariu în care s-ar accelera conflictul militar cu Putin, aliaţii NATO, cât și Satatele Unite ar trebui să trimită întăriri militare majore prin porturile din Marea Nordului, prin Germania şi Polonia, către flancul estic.
NATO a transmis membrilor că prea multă birocraţie împiedică mişcările de trupe în Europa, ducând la întârzieri majore în cazul izbucnirii unui conflict cu Rusia. „Avem nevoie de un Schengen militar pentru a asigura o circulaţie mai rapidă şi mai eficientă a personalului şi a materialului militar. Acest lucru va face Europa mai puternică. Am făcut un pas important: Polonia, Germania şi Ţările de Jos au semnat o declaraţie pentru realizarea unui coridor militar”, a declarat Kajsa Ollongren.
Alianța Nord-Atlantică ar avea trei ani la dispoziție să se pregătească pentru o posibilă ofensivă a rușilor în Europa, care ar viza atât infrastructura militară, cât și cea civilă. Îngrijorarea NATO este că Moscova ar putea lansa rachete pentru a lovi puternic în spatele liniilor frontului, cu intenția de a elimina infrastructura civilă și militară.
În prezent se discută crearea unor „coridoare militare" în Europa, iar rezultatele vor fi anunțate înainte de următorul summit al NATO, din iulie, la Washington. Germania va fi , cel mai probabil desemnată drept „placă turnantă" centrală pentru liniile de întărire și realimentare ale trupelor NATO în Europa. La fel ca în Ucraina, posibilele ținte ale ofensivei ruse în Europa pot fi fabrici de muniții, centre de comandă,centrale electrice, poduri și căi ferate.
Este necesar ca NATO să ia în calcul că Rusia va folosi întregul spectru de forțe, inclusiv rachetele și dronele. Germania ia în calcul mai multe scenarii, în urma ameninţării ruse, a transmis Ministerul Apărării german. ”Civilii din țările NATO ar trebui să fie pregătiți pentru perspectiva unui război total cu Rusia în următorii 20 de ani, a declarat locotenent-amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO.
Un astfel de conflict ar necesita mobilizarea pe scară largă a civililor și a bazei industriale din întreaga alianță”, a declarat Bauer. Generalul Patrick Sanders, șeful armatei britanice a declarat că populația din Regatul unit trebuie să fie pregătită să ia armele în mână într-un război împotriva Rusiei condusă de Vladimir Putin, armata profesionistă din prezent fiind prea mică. Ministerul Apărării de la Londra a intervenit cu precizări că nu are planuri de recrutare
În timp ce mai mulți lideri europeni și de la vârful NATO au declarat public despre extinderea războiului cu Rusia la nivel european, premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu este cazul să ne pregătim pentru un conflict.
Tags:
NATO
coridoare militare
armată