Actualitate
Autor:
Dana Barcan
temperatura la care trebuie sa dormim
FOTO: Kfetele
Organizației Mondială a Sănătății recomandă să păstrăm o temperatură de până la 20 de grade Celsius în locuințe, în perioada iernii. Pentru un somn confortabil fiecare dintre noi avem propriul interval termic în care ne simțim bine. Temperatura camerei în timpul somnului poate să varieze destul de mult de la un popor la altul, în funcție de cultura fiecăruia.
Cu siguranță că vrem să facem economie: o reducere a termostatului cu un grad ne reduce factura la gaze cu 7%. Recomandarea OMS este să păstrăm o temperatură de până la 20 de grade Celsius în locuințe, pe timpul iernii. Dacă vrem să avem un somn confortabil, cea mai bună temperatură la care trenuie să dormim este 18 grade.
Fiecare persoană are propriul interval termic în care se simte confortabil, iar acesta poate să varieze de la o persoana la alta. Temperatura medie în casele europene este de peste 22 grade, arată EON România.
Estul și vestul Europei are diferenţe de câteva grade Celsius, plus sau minus. De obicei țările nordice, precum Suedia, Norvegia sau Finlanda, au tendința să mențină temperaturi mai scăzute în interiorul locuințelor, având la bază tehnologiile eficiente energetic și cultura care promovează economisirea energiei.
La polul opus, în țările din sudul Europei, ca Spania sau Italia, oamenii au tendința de a menține temperaturi mai ridicate în interior, iarna. „Este important de menționat că acestea sunt generalizări și există variații semnificative între țări. Oamenii adoptă obiceiuri diferite în funcție de mai mulți factori, inclusiv climatul local, disponibilitatea și costul energiei”, susțin reprezentanții Engie.
În mare parte, românii preferă să doarmă la peste 20 de grade. Românii se simt bine într-o cameră de dormit călduroasă, motivând că așa dorm cel mai bine. Şi în Ungaria sau Turcia se preferă un nivel ridicat al căldurii în dormitor: 82% dintre unguri şi 76% dintre turci preferă să doarmă la temperaturi de cel puțin 20 de grade Celsius. Germanii și francezii vor ca încăperile de dormit să fie mai răcoroase. Un total de 66% dintre francezi şi 65% dintre germani preferă să se odihnească în încăperi cu o temperatură sub 20 de grade.
Temperaturile mai scăzute, de 15 grade sau mai puțin, sunt în preferințele a un sfert dinte britanici. Și în Germania, 15% dintre locuitori preferă să doarmă la temperaturi sub 15 grade. Doar 1% dintre români se simt confortabili cu o astfel de temperatură în dormitor, iar doar 6% ar accepta să doarmă într-o încăpere cu o temperatură mai mică de 20 de grade.
Scăderea temperaturii termostatului cu un grad Celsius duce la o reducere a consumului de gaze naturale cu aproximativ 7%. Raportat la un consum mediu anual de 12 MWh și un preț plafonat de 310 lei/MWh, TVA inclus, economia este de 217 lei pe an, conform calculelor EON România.
Tags:
temperatură
somn
economie